Resultaten tweede reeks proefprojecten digitaal statiegeld bekend

Persbericht uitgestuurd door OVAM in naam van de Stuurgroep op 16/11/2023

De resultaten van de proefprojecten digitaal statiegeld in Bobbejaanland en in Center Parcs De Haan en de gemeente Wenduine zijn bekend. Deze proefprojecten liepen respectievelijk in de weekends van 15 tot 17 september, van 22 tot 24 september en van 29 september tot 1 oktober (Bobbejaanland) en doorlopend van 22 september tot 12 oktober (Center Parcs De Haan en Wenduine).

Deze proefprojecten volgden op een eerste reeks proefprojecten in zogenaamde ‘gesloten’ omgevingen in het voorjaar, met name op de Corda Campus in Hasselt en in het KBC hoofdkantoor in Leuven. De proefprojecten in het najaar waren gericht op een breder publiek. Hierbij werd voor het eerst ook de thuisscanner getest voor mensen zonder smartphone of toegang tot het internet.

De belangrijkste vaststellingen van de tweede serie proefprojecten:

  • Op niveau van de proefprojecten heeft het digitale systeem operationeel gezien zijn robuustheid bewezen. In beide locaties was het gebruikte digitale platform 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar voor gebruikers en zijn quasi geen fouten vastgesteld. Meer dan 99% van de codes is zonder probleem gescand kunnen worden bij consumptie.
  • Het zelfde geldt voor het systeem met de thuisscanners (getest bij Center Parcs De Haan) waarvoor kan geconcludeerd worden dat deze tool goed functioneert.
  • Er lijkt een draagvlak te zijn voor het gebruik van een digitaal statiegeldsysteem. Gemiddeld genomen hebben een goede 60% van de gebruikers hun deelname aan het systeem als positief of eerder positief ervaren.
  • Ook de privacy van de gebruikers kon gewaarborgd worden. Op dit vlak werd geen enkele klacht geregistreerd.
  • Er kon een impact vastgesteld worden op de gemeten hoeveelheden zwerfvuil tijdens de proefprojecten. Verdere analyse van de beschikbare gegevens is momenteel echter nog aan de gang, o.m. om te onderzoeken welke factoren (het statiegeld as such, de flankerende communicatie, de directe ondersteuning van consumenten door medewerkers, …) deze impact beïnvloed hebben.

De OVAM stelt de voorlopige resultaten van de tweede reeks proefprojecten digitaal statiegeld vandaag voor aan de klankbordgroep, met o.a. vertegenwoordigers van milieu- en consumentenverenigingen, bedrijfsfederaties en vertegenwoordigers van de andere gewesten. De leden van de klankbordgroep krijgen de komende dagen de kans om hier verder op te reflecteren. Een stuurgroep, onder voorzitterschap van de OVAM, neemt de feedback en input vanuit de klankbordgroep mee en zal in haar eindrapport over de proefprojecten digitaal statiegeld conclusies en aanbevelingen formuleren. Dit rapport zal, zoals voorzien, eind 2023 aan de Vlaamse regering worden overgemaakt.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Samen voor slim statiegeld

Slim statiegeld is een project ontwikkeld, voorgesteld en ondersteund door de producenten en verkopers van dranken, hun respectievelijke federaties Fevia en Comeos, en Fost Plus.